Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Oorzaken Amandelstenen

7 oorzaken van amandelstenen

Er is niet één bepaalde oorzaak van amandelstenen aan te wijzen. Het feit dat amandelen crypten hebben, die diep kunnen zijn betekent nog niet dat je standaard amandelstenen vormt. Als je er wel last hebt, is het goed om te kijken naar de verschillende factoren, die meehelpen aan de vorming van amandelstenen. De eerste twee kun je weinig aan doen, maar het goede nieuws is dat er ook factoren zijn die je wél kunt beïnvloeden.

1. Ontstoken keelamandelen

Tijdens een keelontsteking of neusverkoudheid maakt het lymfatische weefsel in je keel overuren. Dat geldt ook voor de keelamandelen, waarop vaak een witte aanslag verschijnt. Je amandelen kunnen vervolgens ook zelf ontstoken raken. Dit verandert de textuur ervan, vooral als het vaker gebeurt. Onder andere door littekenvorming kunnen zich gemakkelijker amandelstenen vormen. Dit omdat uitgescheiden afval, maar ook binnenkomende bacteriën en voedselresten zich gemakkelijker in de holtes kunnen ophopen. Hier kun je weinig aan doen en de ouderwetse  oplossing om de keelamandelen dan maar te verwijderen blijkt meer kwaad dan goed te doen. De keelamandelen zitten er namelijk niet voor niets en hebben een belangrijke functie in je afweersysteem.

2. Ouder worden

Behalve door terugkerende infecties veranderen de keelamandelen ook van vorm door het ouder worden. En dan hebben we het niet over met pensioen gaan, al vanaf je 18e beginnen je keelamandelen te verschrompelen. Daardoor worden de amandelcrypten dieper en minder elastisch, met als gevolg dat er meer voedselresten in kunnen blijven hangen.

3. Gebrekkige of verkeerde mondhygiëne

Ben je vatbaar voor amandelstenen, dan is het goed om je dagelijkse mondhygiëne eens onder de loep te nemen. Behalve je tandenpoetsen en flossen zou je dagelijks een goed mondwater moeten gebruiken en dat vooral ook achter in je keel moeten gorgelen.

Let wel op dat je goed en mondvriendelijk mondwater gebruikt. Daaronder verstaan wij dat het geen agressieve ingrediënten bevat als alcohol, chloorhexedine of SLS (sodium lauryl sulfaat). Uitdrogende en verzurende bestanddelen doen de mondgezondheid geen goed. Bij het bestrijden of voorkomen van mondproblemen waaronder amandelstenen, raak je er alleen maar verder mee van huis. Uiteraard zijn mondwaters die meehelpen om de omstandigheden waarin amandelsteentjes zich vormen tegen te gaan te verkiezen.

De actieve zuurstofformules van Oxyd-8 en Oxyfresh bestrijden de schadelijke bacteriën maar respecteren het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

Daarnaast kun je ook veilig kiezen voor een mondspoeling op basis van kokosolie. Kokosolie doodt eveneens de schadelijke bacteriën zonder het natuurlijke evenwicht in de mondholte om zeep te helpen. Het werkt ook nog eens verzachtend op het zachte weefsel in de mondholte, waaronder je keelamandelen. Dr. Brite Mondwater BerryLicious houdt je mond schoon en gezond en remt de vorming van amandelstenen af. Nog effectiever is het, als je dit aanvult met Dr. Brite Frisse Adem Spray.

4. Een droge mond

Speeksel is de natuurlijke bescherming tegen de anaerobe bacteriën in de mondholte. Dat komt omdat speeksel veel zuurstof bevat, waar deze bacteriën allergisch voor zijn. Voldoende speeksel is essentieel om het evenwicht in de mondflora te bewaren en ervoor te zorgen dat deze bacteriën niet gaan woekeren. Zij zijn verantwoordelijk voor allerlei mondproblemen zoals tandvleesontsteking, cariës (gaatjes), een slechte adem en spelen ook een rol bij de vorming en de stank van amandelstenen. Daarbij neutraliseert speeksel zuren, de mondgezondheid ook ten goede komt.

Als je last hebt van een droge mond en amandelstenen is het een goed idee om behalve de tonsil stones ook de droge mondklachten aan te pakken. Dat kan met speciale producten die je mondslijmvliezen hydrateren en de speekselproductie stimuleren zoals de tandpasta en mondwater van Oralieve of Xerostom.

5. Teveel bacteriën op de tong

Het achterste gedeelte van de tong heeft veel reliëf. Door deze ruwe textuur kunnen er gemakkelijk piepkleine voedselresten op achterblijven, wat een voedingsbodem vormt voor anaerobe bacteriën. Gaandeweg ontstaat er een witte of donkere aanslag op de tong, waardoor deze bacteriën nog verder kunnen woekeren. Omdat de achterkant van de tong dichtbij de amandelen zit, kan dit de vorming van amandelstenen bevorderen.

Je tong regelmatig schoonmaken heeft veel meer voordelen, maar zeker als je last hebt van amandelstenen is het een goede gewoonte. Het beste kun je dit doen met de Orabrush Tongreiniger. Die reinigt niet alleen het oppervlakte van de tong, maar door de kleine zachte borstelhaartjes wordt de aanslag ook uit de groeven op de tong verwijderd. Helemaal effectief wordt dit als je daarna nog speciale druppels voor de tong gebruikt, zoals California Breath Powerdrops Tongue. De ingrediënten maken korte metten met de bacteriën op de tong, zorgen voor een frisse adem, een evenwichtige mondflora en helpen amandelstenen te voorkomen of af te remmen.

6. Post-nasale drip

Behalve van de tong kunnen bacteriën uit de neusholte de amandelen bereiken omdat overmatig neusslijm wordt afgevoerd naar de keelholte. Ingeval van chronische neusverkoudheid of een allergie kan er een voortdurende overmaat aan slijm zijn, die post-nasale drip wordt genoemd.

Heb je vaak of voortdurend last hebt van overmatig neusslijm? Dan is het een goede zaak om dit aan te pakken. Daarmee schakel je weer een amandelsteen-bevorderende factor uit. Om de afvoer naar de keelholte te beperken kun je regelmatig je neus snuiten. Verder kunnen de neusdruppels The Breath Co. Nasal Sinus Drops direct de bacteriën neutraliseren door middel van de actieve zuurstofformule Oxyd-8. Het neusslijm dat de amandelen passeert wordt daarmee als het ware gereinigd. 

7. Calcium in het speeksel

Amandelstenen worden stenen genoemd omdat het in sommige gevallen ook echte steentjes zijn. Dat is niet altijd zo, de witte afvalbrokjes kunnen ook zacht zijn. Maar zijn ze hard, dan speelt calcium een rol. Net behulp van deze stof kunnen de andere “ingrediënten” als bloedcellen, slijm, voedselrestjes en bacteriën verharden tot een echt steentje.

Als je veel zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt en room) gebruikt, kan een deel van de calcium daarvan in je mondholte blijven hangen. Bovendien werkt melk bijvoorbeeld slijmvormend, wat ook invloed heeft op de vorming van amandelstenen. Als je last van hebt, hoef je de zuivelproducten niet helemaal te laten staan, maar kun je na het nuttigen ervan je mond spoelen met water. Ook is het goed om, behalve je tanden te poetsen, dagelijks te gorgelen met een goed mondwater. OxyFresh of Oxyd8, beiden op basis van een actieve zuurstofformule, zijn mondvriendelijk maar toch zeer effectief in het losweken van amandelstenen.